Een paar leuke ‘wist je datjes’ over Brood die jij nog niet wist.

269742594 321161946680701 6131818865185343933 N

Als je aan een bakker denkt, is meestal ‘brood’ het eerste dat in je op komt. Meergranen, volkoren of wit. Je hebt brood in verschillende soorten en maten. Ook kunnen we allemaal wel overheerlijke dingen verzinnen waarmee we het brood kunnen beleggen. Maar van de ‘wist je datjes’ die wij verzameld hebben, is de kans klein dat je ze al wist.

Brood is slecht voor de eendjes!

Ja…om maar gelijk met de deur in huis te vallen. Wist je dat brood ongezond is voor eendjes?! Whaaat. Die zag je niet aankomen he?! Het is te eenzijdig, waardoor ze voedingsstoffen missen en dat is slecht voor hun immuunsysteem. Ze worden er eerder ziek van, dan dat ze het lekker vinden en het gezond voor ze is.

Gesneden brood pas voor het eerst verkocht in 1928

Het klinkt misschien raar, maar wist je dat ‘gesneden’ brood pas in 1928 werd verkocht? We eten broodet al zo’n 30.000 jaar, maar het is nooit als ‘gesneden brood’ verkocht. Het werd voor het eerst verkocht op 7 juli 1982 door een bakkerij in Chillicothe, Missouri.

Bewaar je brood niet in de koelkast

Brood droogt veel sneller uit in de koelkast. De beste plek om brood goed te bewaren is op kamertemperatuur (20 °C), in een zak, op een donkere plaats. Zeker wanneer brood nog warm is van het bakken, dan is het niet handig om het in de koelkast te stoppen.

Vergeet gum, gebruik brood!

Al sinds 1600 gebruiken mensen potloden om mee te schrijven. Maar uitgummen kon men toen nog niet. De gum werd namelijk pas in de 17e eeuw uitgevonden. Tot die tijd gebruikte men brood om de potloodstrepen weg te halen. Probeer het maar eens met roggebrood of wit brood. Je zult zien dat dit heel goed werkt.

Leg je brood niet ondersteboven

Het blijkt dat men tijdens het bakken van broden een kruis op het brood zette. Dit deden ze toen om het brood te zegenen. Sommige bijgelovige mensen zijn van mening dat het ondersteboven op tafel leggen van brood de duivel aantrekt. En je daardoor ongeluk in huis haalt.

Wij eten bijna 50kg brood per jaar

Per persoon eten wij rond de 50kg brood per jaar. Dit omvat zowel het brood dat we thuis als buitenshuis eten. Omgerekend is dat ongeveer 133 gram brood per dag. Eén sneetje brood is 35 gram. Dus gemiddeld eten wij ongeveer 4 sneetjes brood per dag. Vroeger na de tweede wereldoorlog was dit nog zo’n 80 kilo! Maar het aanbod van levensmiddelen is zoveel groter geworden, dat er veel meer te kiezen is.

Wij eten voornamelijk volkoren

Volkoren brood is de populairste in Nederland. Een verklaring kan zijn dat veel mensen volkorenbrood associëren met gezondheid en gezond leven. En dat vinden mensen belangrijk. Zeker nu volkoren een nog belangrijkere plaats inneemt in de nieuwe schijf van vijf van het voedingscentrum.

Hoe krijgt brood korstjes?

Heb je er wel eens bij stilgestaan hoe de korst om het brood gemaakt wordt? De korst van brood krijgt zijn crunch door de zogenaamde Maillard-reactie. Dit is een chemische reactie tussen suikers en eiwitten. Door warmte verdampt veel water van het oppervlak van het brood. Tijdens het verdampen blijft de oppervlaktetemperatuur van het brood redelijk koel. Maar zodra de korst uitdroogt, stijgt de temperatuur snel boven de 100 ℃. En door die hogere temperatuur verandert de korst van kleur en samenstelling en wordt krokant.

Zijn er dingen bij die jij nog niet wist? Wij zijn benieuwd!

 

Opmerking achterlaten